top of page
  • Diana Cernat

Sumele uriașe investite în focurile de artificii (New Years' Eve edition)

Updated: May 16


Cu toții așteptăm cu nerăbdare spectacolul din noaptea de revelion din orașul nostru. Totuși, câți dintre noi ne-am întrebat cât costă evenimentele din noaptea de Revelion? Am pregătit în acest articol câteva cifre pentru a-ți face o idee legat de bugetul marilor orașe din țară și al marilor metropole din afară pentru focul de artificii din noaptea dintre ani. 


În ultimii ani, primăriile din România au investit foarte mult în artificiile de Revelion, mai exact aproape 10 milioane de euro, din datele publicate de SEAP (Servicii de Pirotehnie și Artificii). Suma este una destul de mare, comparabilă cu cea a construirii unui spital oncologic, de exemplu, de aici și multe critici pentru faptul “că se aruncă banii primăriilor pe o distracție temporară”. 


Deși suntem încântați de focurile de artificii, banii pentru achiziționarea lor provin din taxele plătite de noi statului. Poate că în cazul multor orașe din România, investițiile în alte servicii sociale și de infrastructură ar fi mult mai utile pe termen lung și mai apreciate de populație decât niște focuri de artificii impresionante sau luminițe de Crăciun fastuoase. Iar aici intră în discuție și presa, care are ceva de comentat indiferent de decizia luată de primării: dacă nu se investește în evenimente de Crăciun și Revelion, orașele nu știu să se promoveze, iar dacă se investesc sume prea mari, banii puteau fi redirecționați altor cauze. 


Totuși, în cazul metropolelor mari, cum ar fi New York, Sydney sau Dubai, cifrele colosale investite an de an în artificiile de Revelion par a fi întemeiate: economiile locale au beneficiat mult de pe urma turismului crescut și sumele câștigate de small business-uri au fost înzecite. 


Cât au costat artificiile din noaptea de Revelion în orașele din țară? Situația pe orașe stă în felul următor (cifrele sunt aproximative): Brașov (43 000 de euro), Oradea (18 000 de euro), Brăila  (7 000 de euro), Tulcea, Lugoj (5 000 de euro), iar lista poate continua și pentru celelalte orașe mari din România, ale căror investiții în focurile de artificii nu au fost făcute publice în presă. 


Care au fost cele mai mari sume investite în focurile de artificii în lume? Aici avem o listă interesantă: Abu Dhabi (20 de milioane de dolari în anul 2009), Kuwait (15 milioane de dolari în anul 2012), Dubai (6 milioane de dolari în anul 2014), Sydney (6,3 milioane de dolari an de an), New York (6 milioane de dolari an de an) și din nou lista poate continua cu alte mari capitale și orașe ale lumii. 


Bibliografie:37 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page