top of page
  • Diana Cernat

Succesul în afaceri – echilibrul dintre cerere și ofertă

Updated: May 16Și tu, și eu, facem parte din miliardele de consumatori care împreună reprezentăm cererea. Iar fiecare business, prin produsele sale, reprezintă oferta. Toate nevoile noastre pe care le-am numit „outside“ sunt acoperite într-o oarecare măsură de produsele de pe piață pe care le-am numit „inside”. Dinamica dintre cele două se schimbă constant pe măsură ce evoluăm.


Inițial, nevoile elementare de hrană sau îmbrăcăminte și cele complexe de educație erau acoperite cu produse simple, dar odată cu dezvoltarea tehnologiei, a strategiilor de marketing și, în general, a ofertelor de bunuri, unele produse au devenit un „must have”. Din categoria business-urilor care au creat o nevoie consumatorilor fac parte cele din industria tehnologiei, de exemplu gadget-urile sau electrocasnicele. Inventarea primului smartphone nu a fost doar un pas important în tehnologie, ci și în business. Să ai un telefon de ultimă generație poate fi considerat o nevoie în ziua de azi, iar acesta e doar unul dintre multele exemple în care business-urile au inițiat un trend în rândul consumatorilor.


Sunt industrii precum tehnologia, fashion-ul sau make-up-ul care dictează trendul pieței și ne aliniază nevoile și comportamenul. Astfel, suntem încurajați să cumpărăm în fiecare sezon produse din colecțiile noi, absorbiți fiind de trend-ul întreg care ia naștere. Totul se derulează cu ajutorul strategiilor de marketing, atrăgătoare în special vizual. Marketing-ul, așadar, studiază reacția consumatorului și speculează slabiciunile lui.Suntem înconjurați de business-uri: absolut tot ce folosim a fost cândva cumpărat dintr-un magazin și multe din activitățile zilnice sau serviciile la care apelăm necesită anumite cheltuieli. Există multe afaceri, foarte multe afaceri, iar produsele sunt din ce în ce mai diverse. De unele produse chiar avem neapărată nevoie, dar pe altele le cumpărăm din simple dorințe impulsive, apărute la vederea reclamelor.Acest circuit “inside-outside” între business și consumator și invers poate fi studiat prin legea cererii și a ofertei – conceptul de bază al întregii noastre reviste, al economiei în general și al tuturor afacerilor din lume.


Ce spune legea cererii și a ofertei? Simplu, când prețurile cresc, consumatorii vor cumpăra mai puțin, iar vânzătorii vor furniza mai mult din acel produs. Deși pare că efectul este îndreptat diferit între consumatori și business-uri, cele două legi interacționează și determină prețul pieței. Într-adevăr business-urile urmăresc profit, iar consumatorii calitate și prețuri accesibile, ținte care se cam bat cap în cap, dar au și puncte comune. Consecințele sunt următoarele: când cererea depășește oferta, prețul va crește și invers, o creștere a prețului va scădea cererea în timp și va crește oferta și invers, iar prețul va căuta, de la sine, punctul de echilibru (cererea este egală cu oferta).


Ultima consecință stabilește prețul pieței în condițiile în care există concurență. Astfel, firma va produce atât cât se cere, iar consumatorii vor primi atât cât este produs la prețul convenit de comun acord. La echilibru nu există nici exces de cerere, nici exces de ofertă, iar cantitățile în care se vinde, respectiv se produce sunt maxime. Succesul este, cât mai simplu spus, echilibrul dintre cerere și ofertă.Recent Posts

See All

コメント


bottom of page