top of page
  • Carmen-Andreea Pridie

Strategii de creștere a business-ului

Updated: May 16


Când ne gândim la companii de mare influență precum Milka, Coca Cola sau Nike, ne dăm seama că acestea nu au probleme în a-și produce expansiunea pe piața locală, deoarece baza acestora este deja fondată, iar clientela este una fidelă. Dar cum procedezi atunci când pornești o afacere de la zero? Cum procedezi când ai o idee bine definită a unui produs care, să zicem, acoperă o nevoie a consumatorului contemporan, dar care nu este cunoscut de nimeni? Cum crești un business?Prima și cea mai relevantă este, desigur, ceea ce se numește “product development”: dezvoltarea unui produs care să fie relevant pentru un consumator și care să-i acopere cel puțin una din nevoile din piramida lui Maslow (află aici ce este piramida lui Maslow: https://www.youtube.com/watch?v=O-4ithG_07Q). Asta presupune, desigur, studii de piață (chestionare, interviuri, observații etc.), cunoașterea trendurilor în marketing și a obișnuințelor oamenilor, dar și modelarea produsului în funcție de preferințele oamenilor (dacă de mâine unii copii vor dori să mănânce înghețată albastră, bineînțeles că un business va începe să vândă înghețată albastră).


Market penetration” este ceea ce presupune felul în care un business „pășește” pentru prima oară pe piață și felul în care se face simțit, cu scopul de a maximiza vânzările și de a fideliza clienții: strategiile de marketing cele mai eficiente sunt:

  • oferirea de promoții (ex. cumpără produsul X și obții o reducere de 15% la următoarea cumpărare!);

  • crearea de reclame în locuri care sunt vizitate regulat de posibili clienți (o reclamă la băuturi acidulate probabil că nu ar avea succes în fața unui azil de bătrâni, ci mai degrabă lângă un liceu sau o corporație) și care îi familiarizează pe oameni cu produsele respective (s-a constatat, cu timpul, că oamenii sunt tentați să cumpere ceea ce au văzut sau auzit în treacăt în viața reală sau în mediul online: dacă un bărbat a trecut timp de mai mulți ani într-o stație de metrou pe lângă un panou publicitar care prezenta bijuterii de aur și va dori, la un moment dat, să cumpere ceva asemănător de aniversarea soției sale, acesta ar fi mai tentat să încerce bijuteriile business-ului respectiv, pur și simplu pentru că își amintește de acestea)

  • colaborarea cu endorseri: influenceri, persoane care se află regulat în fața camerelor, care aduc în fața ochilor oamenilor produsele care se doresc a fi vândute și multe, multe altele.


Extinderea pe piață este o strategie de creștere care se realizează după ce baza business-ului este existentă, iar segmentul de clienți din întreaga populație este deja asigurat – în momentul acela, antreprenorul își dorește să își extindă segmentul de clienți: de la tineri de 15-16 ani, spre exemplu, la o întreagă categorie de oameni între 16-30 ani. Acest lucru se poate realiza prin ridicarea prețului (tinerii sunt mai puțini tentați să cumpere produse mai scumpe), modificarea locației sau chiar schimbarea unor caracteristici ale produsului care să fie modelate după nevoile consumatorului modern: rebranding (schimbarea imaginii, ideilor sau valorilor pe care le transmite o anumită companie).
Desigur, să crești un business nu înseamnă doar să te axezi pe tine însuți: colaborările dintre firme care nu se află în competiție pe aceeași piață au, de multe ori, succes. Un exemplu relevant ar fi colaborarea din 2017 dintre festivalul Untold și Engie, care și-a promovat campania de sustenabilitate la începutul concertelor pe scena principală, timp de câteva minute, în văzul tuturor, incluzând un beat care să creeze atmosferă pentru începutul serii.


Ce se poate înțelege din acest articol, până la urmă? Simplu: faptul că deținerea unui business în ziua de azi presupune o gândire versatilă, care necesită implicarea constantă în mai multe direcții. Acest lucru poartă denumirea de marketing mix - cei patru P: produs, preț, promovare, plasament și cei patru C: consumator, cost, comoditate, comunicare, care este eficient în creșterea unui business de succes, nu doar în România, ci oriunde. Ceea ce cred eu că trebuie să fie cuprins în gândirea fiecărui antreprenor este următorul lucru: profitul poate diferi, dar un singur lucru trebuie să rămână întotdeauna constant: implicarea. Câtă? Maximă.Bibliografie
16 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page