top of page
  • Ruxandra Costea

SEO sau SEM?

Poate că nu știi cum se numesc, dar efectele lor le vezi mereu atunci când faci o căutare pe Internet. Ai remarcat până acum mențiunea „Anunț” în dreptul primelor rezultate care apar când cauți pe Google după un cuvânt cheie? Sau te-ai întrebat vreodată de ce apar unele site-uri pe primele poziții în lista de rezultate? Ei bine, aceste aspecte sunt legate de SEM, respectiv SEO.


Ce înseamnă noțiunile SEM și SEO? Atunci când introducem anumite cuvinte-cheie într-un motor de căutare, vor apărea mai întâi câteva (de obicei, în jur de patru) rezultate semnalizate „Anunț” sau „Ad”, indicând faptul că proprietarii acelor site-uri au plătit ca paginile respective să fie afișate acolo. Următoarele rezultate, cele fără vreo semnalizare specifică, se numesc rezultate organice. Poziția la care acestea sunt afișate nu depinde de vreo campanie plătită, ci de calitatea și relevanța conținutului de pe acele site-uri pentru cuvinte-cheie introduse, aspecte măsurate de motoarele de căutare cu ajutorul unui algoritm care ia în calcul peste 200 de factori.


SEO - Search Engine Optimization (optimizare pentru motoarele de căutare), se referă la modurile în care un site poate fi adus între primele rezultate organice ale căutării pe Google.


În schimb, SEM - Search Engine Marketing (marketing pentru motoarele de căutare) reprezintă campaniile plătite, cunoscute și sub numele de PPC - Pay Per Click, care permit unui site să apară deasupra rezultatelor organice, cu mențiunea „Anunț”.Așadar, la ce îi folosesc unui antreprenor SEO și SEM? Ar putea site-ul unui start-up să ajungă printre primele rezultate din SERP - Search Engine Results Page (lista de linkuri afișate de un motor de căutare pentru un cuvânt-cheie)? Răspunsul este da, aplicând strategii SEO off-site (legate în special de obținerea de recenzii pozitive sau de linkuri de pe site-uri web de încredere către site-ul său) respectiv on-site (printre care optimizarea cuvintelor-cheie, crearea de conținut de calitate și scrierea etichetelor de titlu și a meta-descrierilor, precum și elemente tehnice cum ar fi îmbunătățirea vitezei de încărcare a paginilor). Întrucât este gratuit, SEO reprezintă o șansă foarte bună pentru micile afaceri, pentru cei care nu-și permit să investească în campaniile plătite de tip PPC.

Plasarea în topul rezultatelor este cu atât mai importantă pentru orice afacere, indiferent de mărime, cu cât 75% dintre utilizatorii Internet nu trec pe a doua pagină cu rezultate ale căutării, iar 85% dau click pe unul dintre primele 3 linkuri afișate. Numărul mare de vizite obținut de primele rezultate se poate concretiza în achiziții pe site-urile respective, în condițiile în care oferta acestora corespunde dorințelor și nevoilor celor care le accesează.Pe de altă parte, rezultatele SEO sunt vizibile doar pe termen lung, adică este nevoie de mult timp pentru ca un site să ajungă primul în lista de linkuri afișate în urma căutării folosind doar SEO. Potrivit unui studiu realizat de Ahrefs, doar 5,7% dintre paginile web care se află în top 10 rezultate pentru cel puțin un cuvânt-cheie au o vechime mai mică de un an.


În plus, domeniul SEO este foarte competitiv, ceea ce înseamnă că, odată ajuns pe o poziție fruntașă, un site trebuie optimizat constant, în caz contrar riscând să și-o piardă, fiind depășit de altele. De aceea, adaptarea la schimbări este esențială în SEO. De exemplu, printre ultimele tendințe în acest domeniu se numără asigurarea unei experiențe cât mai bune a utilizatorului pe site (prin interactivitate, o viteză bună de încărcare etc), precum și optimizarea pentru căutarea vocală. De asemenea, este foarte important ca site-ul să ofere o versiune optimizată și pentru dispozitivele mobile (smartphone, tabletă), având în vedere că aproximativ 60% din căutările pe Google sunt făcute de pe telefoane mobile.


În schimb, campaniile SEM permit unui site să ajungă pe primele poziții în SERP aproape imediat. Mai mult decât atât, folosind SEM, un site se va plasa mai sus chiar și decât prima poziție pe care ar putea-o obține folosind SEO, aceasta din urmă fiind în realitate al cincilea rezultat văzut de utilizatori, după trei-patru anunțuri plătite. Principalul dezavantaj al campaniilor SEM îl reprezintă costurile. Astfel, pentru fiecare click efectuat de un utilizator pe linkul către site-ul companiei sale, un antreprenor plătește o sumă dinainte stabilită, indiferent dacă utilizatorul respectiv face o achiziție, doar studiază oferta, sau chiar iese imediat de pe site.


Totodată, mențiunea „Anunț” care apare în dreptul site-ului poate descuraja utilizatorii să îl viziteze, așa cum unii oameni schimbă canalul sau pleacă din fața televizorului pentru a evita reclamele. Conform Search Engine Journal, aproximativ 70% dintre utilizatori ignoră site-urile semnalizate astfel și accesează doar rezultatele organice.


Așadar, SEO sau SEM pentru promovarea pe web a unei afaceri? Dacă până acum site-ul afacerii nu a fost deloc optimizat SEO, o campanie SEM ar putea fi eficientă în a-i oferi vizibilitate online pe termen scurt. Totuși, privind în perspectivă, SEO este cel care asigură că site-ul se va plasa pe poziții fruntașe pe termen lung. Deci, dacă intenționezi să-ți deschizi o afacere, ar fi bine să le iei în calcul pe amândouă!


55 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page