top of page
  • Șuță Andrei Ionuț

Salariul net VS salariul brut

Updated: May 16

Te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre salariul net și cel brut?


Salariul brut se referă la suma veniturilor realizate de angajat în cadrul unui loc de muncă. El este folosit de obicei în negocierea salariului și include salariul de bază, alături de banii câștigați din ore suplimentare.


Salariul brut este mai mare decât salariul net, dar oare de ce?

În general salariul net reprezintă în jur de 60% din salariul brut, iar din această cauză a și apărut motto-ul “taxation is theft”. Totuși, acel 40% ce ne este luat din salariu este folosit către plata taxelor, impozitelor și a contribuțiilor sociale. Dar, poate te întrebi, chiar are nevoie statul de jumătate din salariul tău? Pe scurt, da. Motivul este că prin aceste contribuții ne sunt plătite asigurările de sănătate, pensiile, instituțiile educaționale, alături de orice serviciu public la care te-ai putea gândi.


Poți alege să plătești mai puține taxe?

Da, dar ești destul de limitat. Poți de exemplu, dacă ai contribuit pentru minim 5 ani la pilonul 2 de pensii să oprești plata lui ce în prezent este 3.75% din salariu și va crește la 4.75% începând cu 2024. Poți, de asemenea, să redirecționezi 3.5% din impozit către organizații non-profit, bani care oricum îți sunt luați de către stat, dar pe care îi poți redirecționa la ce cauze dorești. Activitatea tuturor organizații non-profit se bazează pe sponsorizări și donații, implicit și de ajutorul tău. 


În concluzie, salariul net, deși este relativ mic față de cel brut, vine la pachet cu anumite beneficii.Plătirea taxelor ne oferă acces la servicii publice ce contribuie considerabil la calitatea vieții noastre. 


21 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page