top of page
  • Șuță Andrei Ionuț

Produsul Intern Brut

Updated: May 16


Ce este PIB-ul? Ce măsoară? Este PIB-ul cel mai bun mod de a măsură puterea economică?


Produsul Intern Brut este cea mai simplă metodă de a reprezenta valoarea monetară a tuturor bunurilor și serviciilor ce au fost prestate pe o anumită perioada de timp într-o țară. Termenul de PIB este unul dintre cei mai comuni termeni economici, datorită faptului că este relativ ușor de înțeles și arată puterea și creșterea economica a unei țări destul de exact.

El este prezent de-a lungul anului la TV, în mass-media și mai ales în politică, așadar este important să înțelegem ce înseamnă și de ce nu ar trebui să fie singurul lucru luat în calcul când ne uităm la economia unei țări.


Pentru a înțelege mai bine PIB-ul, trebui să știm că aceasta sumă include valoarea tuturor activităților ce au efecte economice, de la vânzarea unui smartphone, construcția unei case sau chiar valoarea armatei unei țări. În același timp PIB-ul este afectat negativ dacă ar avea loc un cutremur sau dacă ar da faliment un lanț de magazine. Totuși calcularea lui este mult mai complexă de atât, luându-se în calcul mult mai multe aspecte ce au loc în economia unui stat și, deși este atât de complex, el nu este cel mai bun mod de a măsură puterea economica a unei tari, calitatea vieții sau alte aspecte în care este folosit pe internet.


Una din problemele Produsului Intern Brut este că nu ia în calcul deprecierea construcțiilor și a utilajelor, așadar reprezentând inexact chiar cel mai important lucru pe care ar trebui să îl exprime. Din acest motiv, există Produsul Intern Net, care se calculează scăzând deprecierea produselor din PIB. Cu toate acestea, chiar dacă Produsul Intern Net este un indicator mai bun al activității economice, el nu este folosit, deoarece este aproape imposibil de calculat cu exactitate deprecierea produselor la un nivel macroeconomic.


Așadar, nu putem folosi nimic pentru că nu măsoară îndeajuns de exact ceea ce ne dorim? Nu este chiar așa.  PIB-ul este adoptat la scară largă pentru că este un termen general ce este destul de ușor de folosit și de înțeles pentru a măsură activitatea economică dintr-o țară, dar un lucru de care ar trebui să ținem cont este că nu ar trebui să fie singura unealtă folosită. Alături de PIB putem folosi Venitul Național Brut, indexul HDI, indexul PPP, rata inflației, rata de șomaj și multe alte statistici ce pot fi găsite online. Pentru a înțelege mai bine economia unei țări, trebuie făcut mult research individual folosind surse diferite.


Surse de informare

21 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page