top of page
  • Ana-Maria Ghiondea

Neuromarketing-ul

Updated: May 16


Te-ai întrebat vreodată ce este neuromarketingul și în ce constă, cu exactitate, acesta? Pe scurt neuromarketingul reprezintă un studiu psihologic axat pe răspunsurile neuronale, sesizate în urma interacțiunii cu diverși stimuli precum culoarea și sunetul. Astfel, producătorii pot înțelege mai bine preferințele și dorințele consumatorului, fapt ce ajută la promovarea anumitor produse.

Cu toate acestea, neuromarketingul nu poate fi considerat drept înlocuitor pentru metodele de marketing tradiționale, ci mai degrabă un element care să funcționeze în paralel cu acesta pentru a construi un profil al consumatorului mai exact. O cercetare completă include atât înțelegerea emoțiilor consumatorului și factorii care îi captează atenția (informații furnizate neuromarketing), cât și cercetările de marketing, cum ar fi cele axate pe grupuri de consumatori cheie.


La prima vedere pare un concept simplu, dar oare cât de complex este procesul de obținere a acestor date? Pentru realizarea scanărilor neuronale cele mai eficiente sisteme sunt fMRI și EEG. Cel din urmă utilizează câmpuri magnetice pentru a putea observa schimbările de circulație a sângelui la suprafața creierului cu ajutorul unor senzori plasați pe scalp. Adică depistează micile schimbări care se petrec în creier, dar fără să poată spune cu exactitate ce le-a declanșat. Cel de-al doilea, fMRI, poate surprinde schimbările cu mai multă exactitate, indicând totodată și sursa modificării, deoarece pătrunde adânc în creier. Acesta studiază schimbările în oxigenarea și circulația sangelui prin creier. Costurile pentru acest sistem de cercetare sunt însă ridicate, putând ajunge la 5 milioane de dolari, în timp ce EEG este mai accesibil la doar 20 000 de dolari.


Dar haideți să privim neuromarketingul și din perspectiva consumatorului. De cate ori nu ni s-a întâmplat să ieșim dintr-un magazin cu un obiect absolut inutil sau să comandăm online ceva de care nu aveam deloc nevoie? Ei bine, cel puțin o dată. Dar oare ce ne face să cumpărăm astfel de produse? Să fie doar o dorință impulsivă pe moment? Deși considerăm că deciziile pe care le luăm atunci când facem cumpărături sunt perfect conștiente, deseori ne lăsăm influențați de factori externi. Prin urmare, este neuromarketingul o formă de persuasiune (de convingere) sau de manipulare a clientului?

Pentru a afla, cel mai util este să analizăm câteva tehnici de neuromarketing. Este cunoscut faptul că imaginile cu bebelusi sau cu animale sunt drăguțe și foarte atrăgătoare vizual, lucru de care profită unele brand-uri. Astfel, deși reclamele poate nu sunt despre copii sau animale, vei găsi totuși, în unele dintre ele, astfel de cadre. Această metodă poate fi ilustrată de reclama de mai jos. Folosind tehnologia de eye-tracking s-a putut observa faptul că privirea consumatorului este îndreptată predominant asupra feței bebelușului (zona roșie) și doar câteva secunde spre restul reclamei. https://www.neurosciencemarketing.com/wp-content/uploads/2009/09/baby-2-480x341.jpgO altă tehnică de neuromarketing este așezarea produselor pe raft în raza vizuală a cumpărătorului. Un produs cu preț mediu, așezat lângă unul scump, îi dă impresia cumpărătorului că cel dintâi este o achiziție mai bună, dat fiind raportul calitate-preț. Această tehnică este întâlnită pentru o gamă largă de produse, de la alimente și băuturi, până la electrocasnice și jucării.

Nu în ultimul rând, o altă tehnică de neuromarketing are ca centru de interes timpul. Atunci când vedem o ofertă, iar aceasta este disponibilă pentru o durată scurtă de timp, să zicem câteva ore, suntem tentați să cumpărăm imediat produsul, deseori fără să comparăm prețul cel cu al altor magazine. Astfel, ne lăsăm influențați de oferta “unică” a acelui produs, deși cel mai probabil prețul va rămâne neschimbat timp de mai multe zile.


Cu toate acestea, tehnicile de așa zisă "persuasiune" folosite pentru a atrage atenția consumatorului nu au întotdeauna rezultatul dorit. Sunt sigură că și tu ai auzit măcar odată reclama de la "Lc Waikiki". Cred, de asemenea, că vorbesc în numele tuturor când spun că această reclamă (o traducere absolut neinspirată în română a unei reclame turcești) a rămas adânc întipărită în mințile noastre, prin repetarea continuă a brand-ului. Și astăzi, de fiecare dată când aud de brand-ul "Lc Waikiki", îmi revine în minte această reclama, cu marea ei calitate de a-ți pune răbdarea la încercare. Pe același principiu au urmat, din nefericire, la noi în țară, și reclamele de la Jumbo sau Sanohepatic colesterol. Oare de cat timp de gândire a fost nevoie pentru a pune pe cineva să cânte la ukulele denumirea unui medicament de ficat? Sau cum a apărut ideea repetării abuzive a sloganului “Jumbo, multe jucării” din partea unui business care are ca grup țintă în special copiii? Well, I guess we'll never find out.


Pe scurt, neuromarketingul este o știință în continuă dezvoltare care face companiile să înțeleagă mai bine influența pe care promovările de produse o au la nivelul subconștientul. Așadar, este utilizarea acestuia o formă de persuasiune sau de manipulare? Eu aș înclina să spun că acesta tinde să fie mai mult o formă de manipulare, deoarece deseori cumpărăm în mod impulsiv produse de care nu aveam deloc nevoie sau pe care le găseam mult mai ieftin în alte magazine. Tu ce părere ai?


35 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page