top of page
  • Diana Cernat

Moș Crăciun este inventat de Coca-Cola - mit sau realitate?

Updated: May 16

Marketing-ul Coca-Cola (inside outside business christmas edition)


În fiecare an, pe la început de decembrie, vedem la televizor celebrele reclame Coca-Cola cu caravana trasă de reni și Moș Crăciun savurând o sticlă de Coca-Cola. Asemănarea culorilor dintre Moș Crăciun și celebrul brand de băuturi carbogazoase american pare mult prea izbitoare: aceleași nuanțe de roșu aprins și alb. Deoarece imaginea Moșului și cea a brand-ului de băuturi au apărut relativ în aceeași perioadă, unii cred că Coca-Cola l-ar fi inventat pe Moș Crăciun în scopuri de marketing. 


Se pare totuși că între originea lui Moș Crăciun și a brand-ului nu există nicio legătură. Moș Crăciun a apărut înainte de brand-ul de băuturi prin anii 1870, fiind un personaj hibrid al lui Moș Nicolae, un sfânt grec. Imaginea lui Moș Crăciun de astăzi (un bătrân prietenos, blajin, cu barbă lungă albă și palton roșu care aduce cadouri copiilor cuminți în seara de Crăciun) a fost inspirată din mai multe povestiri și poezii ale unor autori americani și europeni de secol 19, cum ar fi Clark Moore, prin poezia sa “A visit from St. Nicholas”. Asocierea Moșului cu Crăciunul simbolizează generozitatea și îndeamnă la fapte bune, însă nu este legată de sărbătoarea creștină. Inițial, Moș Crăciun a avut un mare succes în Statele Unite, ulterior fiind împrumutată tradiția și în Europa. 


Deși Coca-Cola nu l-a inventat propriu-zis pe Moș Crăciun, brand-ul a contribuit la popularizarea personajului și la înrădăcinarea în mentalitățile noastre a Moșului doar în culorile roșu și alb. Coca-Cola s-a folosit de asemănarea culorilor și l-a integrat pe Moș în reclamele sale din anii 1930, cu ajutorul graficianul Haddon Sundblom. Reclamele au apărut în numeroase publicații celebre de la acea vreme și bătrânul a devenit imediat un simbol comercial. 

Haddon Sundblom s-a folosit mai întâi de imaginea prietenului său pentru a-l ilustra pe Moș Crăciun și apoi de fetele vecinului său și de câinele florarului de vis-a-vis pentru a-i ilustra pe copiii care îl așteaptă pe Moș Crăciun cu o sticlă de Cola în mână. 


Chiar dacă Coca-Cola nu l-a inventat propriu-zis pe Moș Crăciun, i-au folosit imaginea pentru a-și promova băutura și a se asocia cu sărbătoarea Crăciunului. Astfel, chiar dacă Statele Unite trecea în anii 1930 printr-o criza economică severă, vânzările de Coca-Cola nu s-au oprit nici măcar iarna. Băutura este o marcă a stilului de viață american, dovadă a marketing-ului reușit realizat de firmă, fie prin Moș Crăciun, fie simplu prin culoarea roșie (imposibil de trecut cu vederea). 21 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page