top of page
  • Rădulescu Irina-Elena

Marketing: Promovare sau eșec?

Updated: May 16


“Make a customer, not a sale.” (“Adunați-vă clienți și nu vă bazați pe vânzări.”) După spusele lui Katherine Barchetti, un business de succes necesită oameni care să îi frecventeze serviciile.

Aici putem spune că intră în joc felul în care firma este promovată sau, cu alte cuvinte, strategia de marketing folosită.


Strategiile de marketing reprezintă actul de promovare al unei firme. Sunt modul prin care produsele / serviciile businessului ajung la potențialii clienți, convingându-i astfel să utilizeze compania respectivă, ci nu una adversară.

În orice firmă este necesară existența unei astfel de strategii de marketing care să asigure continuitate în activitatea acesteia, dar și o constantă prezentare a produselor în fața consumatorilor (publicului țintă = categorie de posibili consumatori / clienți, interesați în special de domeniul de activitate în care businessul este activ), cu ajutorul unor metode de promovare online (reclame ale produselor la TV, pe site-uri web, promovări, inclusiv asocieri sau colaborări cu oameni influenți. Câteva exemple ar fi colaborările online cu: actori, cântăreți, sportivi sau chiar influenceri care pot propulsa firma în lumea afacerilor sau offline prin etichete, pliante, promovări în reviste sau ziare. Astfel, numele și serviciile firmei pot fi propagate pretutindeni în lumea largă.

Fiind modul prin care consumatorii află de existența diferitelor produse / servicii, strategiile de marketing aplicate în cadrul unei firme influențează, de asemenea, și activitatea sau succesul de care businessul are parte. Cu cât este mai bine gândită și aplicată, metoda de promovare dă roade, astfel putem știi sigur că strategia folosită este cea potrivită. Informațiile eronate, greu de înțeles sau neatractive pot fi motivul pentru care clienții nu sunt atrași de o anumită firmă. Chiar și o glumă nepotrivită la momentul nepotrivit poate decide dacă un grup de consumatori va mai achiziționa produsele firmei respective, indiferent dacă intenția a fost una bună.Noile metode de promovare au apărut odată cu digitalizarea comerțului și a popularizării rețelelor de socializare. Posibilitatea monitorizării activității consumatorilor în mediul online a făcut mai ușoară descoperirea unor strategii de marketing potrivite publicului țintă. Cred că tuturor ni s-a întâmplat să căutăm pe Internet un anumit produs, iar apoi să ne apară reclame în legătură cu exact obiectul dorit pe alte site-uri sau chiar aplicații de social media. Fenomenul nu este întâmplător, ci este chiar acea monitorizare a activității online, precizată anterior, pe care multe dintre site-urile existente în prezent o folosesc. În ciuda ratei de abandonare a coșului de cumpărături virtual site-urile de shopping au reușit să pătrundă pe piață, descoperind metodele potrivite pentru a-și face clienții să le utilizeze serviciile.Pentru a înțelege cu ușurință strategiile de marketing, vom lua ca exemplu o firmă foarte cunoscută: IKEA. O strategie de marketing pe care IKEA o utilizează de aproximativ 60 de ani este catalogul de mobilă. Cu toții am răsfoit măcar o dată așa-zisa revistă IKEA, unde aceștia își expun atât cele mai noi și inovative obiecte de mobilier, cât și cele mai practice, ușor de transportat și de asamblat. Mobila IKEA și-a creat imaginea cu ajutorul prețului convenabil, făcându-și numele auzit în peste 50 de țări și creându-și o reputație pe baza acestor standarde încă de la lansarea primelor piese.


Cu alte cuvinte, businessurile se pot asocia și cu diferite logo-uri sau mascote, ținând cont de o cromatică anume atunci când sunt stabilite. Ce vă apare în minte când spun numele “Starbucks”? O sirenă stilizată, pe fundal verde. Dar “Red Bull”? Taurul nelipsit de pe fiecare doză de energizant, sugerat și de numele companiei producătoare. La fel se întâmplă și pentru alte firme, cum ar fi Apple, simbolul de măr mușcat, sau McDonald's, care l-a creat pe clovnul Ronald pentru fi atracția principală în rândul copiilor. Observând aceste simboluri sau culori în viața de zi cu zi, mintea umană le va asocia instant cu logo-ul firmei respective, făcându-i pe consumatori să se gândească inevitabil la el. Toate companiile folosesc această strategie de marketing pentru a-și aduna o clientelă cât mai devotată și pentru a-și asigura un loc permanent în mințile oamenilor.


Strategiile de marketing sunt elemente importante când vine vorba de succesul unei afaceri, iar acestea trebuie gândite în conformitate cu diferite aspecte, cum ar fi publicul țintă sau domeniul de activitate. Fie că este vorba de o colaborare în mediul online sau de un simplu motto cu care firma este asociată, modul de promovare a produselor / serviciilor trebuie bine gândit și implementat, astfel ca succesul să poată fi garantat.Bibliografie
17 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page