top of page
  • Ruxandra Costea

Mărțișorul – gest simbolic sau efort financiar?

Updated: May 16


Odată cu apropierea zilei de 1 Martie, cu siguranță ai observat la tot pasul cum au apărut din ce în ce mai multe reclame și târguri de mărțișoare, flori sau alte cadouri care pot fi oferite în prima săptămână de primăvară. Sunt acestea semne că tradiția mărțișorului este bine păstrată de români? Sau sunt un alt prilej pentru comercianți (alături de Paște, Crăciun sau Anul Nou) de a-și crește veniturile?


Mărțișorul, inițial un bănuț de argint prins cu un șnur alb-roșu, purtat la mână, la gât sau în piept, este considerat aducător de noroc și fericire și un simbol al bucuriei pentru venirea primăverii și trezirea la viață a naturii. Din anul 2017, tradiția mărțișorului este inclusă în lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO.


De-a lungul timpului, acest obicei a căpătat și o conotație comercială, transformându-se într-o sursă importantă de venit atât pentru marile companii, cât și pentru micile afaceri și chiar pentru vânzătorii ambulanți. Haide să aflăm împreună cât, unde și pentru ce cheltuim în perioada 1-8 Martie!


9 din 10 români oferă mărțișoare și cadouri de 1 și de 8 Martie. Dacă inițial mărțișorul era oferit în general copiilor, fetelor și femeilor din familie, în prezent românii îl dau atât celor dragi, cât și doamnelor și domnișoarelor cu care interacționează la școală sau la locul de muncă. Multe mărțișoare oferite astăzi sunt foarte diferite de varianta lor originală. De la mărțișoare cu personaje din desene animate la perle și metale prețioase, de la ceramică la „mărțișoare dulci” sau chiar „mărțișoare plantabile”, acestea ne sunt propuse ca alternative la mărțișoarele tradiționale (bănuți, coșari, potcoave, trifoi cu patru foi, ghiocei).


Majoritatea românilor (60%) alocă pentru mărțișoare, cadouri și flori o sumă cuprinsă între 100 și 299 de lei, bugetul mediu pentru cheltuielile de sezon fiind de aproximativ 180 de lei, potrivit unui sondaj realizat de o companie de cercetare de piață. Cel mai des, darurile de 1 și 8 Martie sunt cumpărate din târguri și de la vânzătorii ambulanți (66% dintre cei care oferă cadouri), magazine și centre comerciale (58%) sau de la florării (55%). De asemenea, o parte importantă dintre români își fac cumpărăturile de sezon online.


În afară de mărțișoare de pus în piept sau sub formă de brățară, dulciuri, cosmetice și bijuterii, de 1 și 8 Martie un număr mare de români oferă doamnelor și domnișoarelor din viața lor flori. Astfel, un studiu din anul 2023 indică faptul că trei din patru femei își doresc să primească flori. Lalelele, zambilele și freziile sunt printre cele mai căutate flori în această perioadă. Anul trecut, s-au cheltuit 32 de milioane de euro doar pentru flori în perioada 1-8 Martie, iar anul acesta se preconizează valori similare. Din acest motiv, afacerile cu flori pot fi considerate foarte profitabile, mai ales acum, la începutul primăverii. În ultimii zece ani, numărul business-urilor cu flori s-a triplat ca urmare a acestui fapt. În 2023, prețul mediu al unui buchet era de 70 de lei, cu 30 de lei mai mult decât în anul precedent, iar aceste valori continuă să crească. Anul acesta, florile de primăvară sunt cu 30% mai scumpe decât anul trecut, iar trandafirii costă acum cu 40% mai mult față de 2023.

Merită darurile de 1 și 8 Martie sumele cheltuite? Ar trebui oferirea unui mărțișor să rămână un gest simbolic?


Bibliografie


39 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page