top of page
  • Diana Cernat

Iubirea în jurul lumii

Updated: May 16

Odată cu venirea zilei de 24 februarie, după cum bine știm cu toții, în Romania se celebrează Dragobetele, sărbătoarea tradițională dedicată iubirii. Totuși, noi nu suntem singurii ce avem propria serbare a îndrăgostiților. În afară de bine cunoscutul Valentine’s Day există diverse tradiții ce pun în lumină iubirea pe tot globul. 


Tanabata


În Japonia este sărbătorită Tanabata în a VII-a zi din a VII-a lună din an pentru a comemora povestea unor doi îndrăgostiți cărora le era permis să se întâlnească doar în a VII-a zi din a VII-a lună din an, atâta timp cât cerul este senin. Altfel, trebuiau să mai aștepte încă un an. În această zi în Japonia îndrăgostiții își scriu câteva dorințe pe bucăți de hârtie pe care le atârnă apoi de copaci de bambus, el devenind copacul dorințelor. Următoarea zi, copacii decorați urmând să fie oferiți că jertfă și arși pe râu sau ocean.


St. Dwynwen’s Day


St. Dwynwen’s Day este echivalentul la Valentine’s Day doar că în Țara Galilor. În Llanddwyn poate fi găsită fântână lui Dwynwen, în care, conform legendei, dacă apa clocotește când este vizitată de un cuplu cei doi îndrăgostiți sunt suflete pereche. Tradiția este sărbătorită pe 25 ianuarie, iar pentru a-și arată iubirea galezii confecționează linguri de lemn cu gravuri în forma de inimă pe care apoi le dăruiesc alături de flori sau diferite cadouri.


Sant Jordi


Sant Jordi este tradiția iubirii în Catalonia și are loc pe 23 aprilie. Ea se sărbătorește drept festival, combinând ziua internațională a cărții cu Valentine’s day. În aceasta zi cuplurile fac schimb de cadouri, în general bărbații primind o carte de la partenerul lor, iar femeile un trandafir. Totuși, de-a lungul timpului tradiția s-a dezvoltat în așa fel încât atât bărbații, cât și femeile să primească cărți sau trandafiri.Ystävänpäivä


În Finlanda Valentine’s Day este sărbătorit relativ diferit față de restul globului. Pe 14 februarie finlandezii sărbătoresc Ystävänpäivä ce se traduce direct prin “Ziua Prietenilor”. Aceasta este o tradiție relativ tânără, începând să fie sărbătorită în anii 80. În timp, a devenit foarte populară în toată FInlanda. După cum se subînțelege și din nume, în Ziua Prietenilor este celebrată prietenia. Așadar finlandezii  nu serbează 14 februarie doar cu flori sau ciocolată, dar adunându-se în grupuri și mergând la bowling, patinaj sau ieșind cu toții în oraș.Acestea sunt doar o parte din multele sărbători și tradiții ce au ca nucleu iubirea. Ție care ți s-a părut cea mai interesantă? Ești de părere că dragobetele este cea mai frumoasă tradiție dintre acestea? Sperăm că ți-am sporit curiozitatea îndeajuns încât să cauți și singur mai multe despre aceste tradiții. Dragobete fericit!


Bibliografie

25 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page