top of page
  • Diana Cernat

Impactul economic al conflictului Israel-Hamas

Updated: May 16


Cu toții suntem la curent cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu, dar oare știm care sunt adevăratele lui consecințe economice?


Ca scurt context istoric, conflictul începe propriu-zis în anul 1947 când se formează statul Israel pe un teritoriu ocupat până atunci de palestinieni. Decizia este luată după al II-lea război mondial, în care au murit estimativ 6 milioane de evrei, de către Națiunile Unite, din dorința înființării unui stat Israelian. Statele Arabe s-au revoltat la momentul respectiv și au avut loc mai multe conflicte, în urma cărora Israelul a cucerit treptat din teritoriul palestinian. Punctul maxim de tensiune a fost atins în anul 1967, după războiul de 6 zile, în care Israelul s-a extins cu mult peste teritoriul decis de comun acord cu Națiunile Unite, invadând chiar Peninsula Sinai din Egipt. Deși Egiptul s-a împăcat ulterior cu Israelul, la momentul respectiv statul a închis canalul de Suez, una dintre cele mai importante căi maritime de pe glob. 


Controlul Israelian asupra Cisiordaniei și a Gazei s-a înăsprit de-a lungul anilor, iar traiul oamenilor a devenit din ce în mai dificil și precar de la o zi la alta. În momentul de față, regiunea este total deconectată de restul lumii, granițele sunt monitorizate constant de statul Israelian, iar accesul la resurse alimentare de bază, gaze și ajutor medical este intens restricționat. Situația este cu atât mai devastatoare, cu cât Gaza este una dintre cele mai dens populate zone de pe glob, cuprinzând aproape 2 milioane de oameni, majoritar copii (47% din populație). 


Într-un nou raport alarmant al Băncii Mondiale, aceștia au anunțat că tensiunile militare ar putea duce la un șoc economic global. Ce ar însemna acest lucru? Prețurile la petrol ar putea ajunge la 150 de dolari pe baril și milioane de oameni ar putea suferi de foame din cauza prețurilor ridicate! Impactul ar putea fi o replică a crizei de petrol din 1973 când membrii arabi ai OPEC (Organizația Statelor Exportatoare de Petrol), conduși de Arabia Saudită, au impus embargouri uriașe pe vânzările de petrol, după ce Statele Unite au decis să susțină din nou financiar armata israeliană. Mai mult, există riscul să trecem printr-o criză dublă de energie, din cauza atât a conflictului din Orientul Mijlociu, cât și a războiului Ucraina-Rusia. 


Cum a izbucnit criza de resurse din Fâșia Gaza și Cisiordania? În urma descoperirii unor surse importante de petrol în Orientul Mijlociu, mai ales în zonele israeliene și palestiniene, conflictul dintre Israel și Palestina s-a axat și pe deținerea și controlul acestora. Deși resursele sunt suficiente pentru a fi împărțite în mod egal, palestinienii nu au avut, în ultimele decenii, dreptul de a exercita orice control asupra propriilor resurse. Mai mult, veniturile rezultate din exportul resurselor de pe teritoriile palestiniene, nu puteau fi accesate de Guvernul Palestinian, lăsând astfel economia regiunii pe prag de colaps. 


Legat de cine finanțează conflictul, până anul acesta, ca rezultat a acordurilor Camp David, prin programul Foreign Military Financing, SUA dona anual $3.8 bilioane Israelului și $1.3 bilioane Egiptului. După vizitarea Israelului în octombrie, Președintele Joe Biden a cerut Congresului American să aprobe donarea a $14.3 bilioane in securitate. 


De asemenea, Iron Dome, sistemul de apărare al Israelului antirachetă, a fost dezvoltat alături de Statele Unite în 2011. Dacă Israelul avea până acum 10 lansatoare, de curând s-a aprobat trimiterea a încă două. De cealaltă parte, gruparea hamas este susținută financiar de Iran, țară aflată de câteva decenii în conflict cu Statele Unite ale Americii. Putem spune așadar că deși pe plan regional, conflictul este între Israel și Hamas (cu efecte grave resimțite atât de civilii palestinienii din Gaza, cât și de civilii israelieni din Israel), alimentarea lui se realizează de doua mari puteri de pe glob: SUA și Iran. 


29 views0 comments

Recent Posts

See All

Bình luận


bottom of page