top of page
  • Ruxandra Costea

Drepturile consumatorului

Updated: May 16

Tuturor ni s-a întâmplat să cumpărăm un produs de care nu am fost mulțumiți, nu-i așa? Dar câți dintre noi s-au folosit de drepturile lor în calitate de consumatori în astfel de situații?

Orice consumator are dreptul de a alege și de a cumpăra produse și servicii de calitate, care să nu-i pună în pericol siguranța, sănătatea sau chiar viața.


Dacă constați că produsul cumpărat este neconform, ai dreptul să fii despăgubit corespunzător. Poți cere repararea gratuită a produsului sau înlocuirea lui și, atunci când așa ceva nu este posibil, îl poți returna, primind înapoi banii plătiți. Dacă produsul se defectează înainte de expirarea termenului de garanție stabilit de vânzător, deși a fost utilizat potrivit instrucțiunilor, obiectul respectiv trebuie reparat sau înlocuit fără a ți se solicita plăți suplimentare.


Foarte important este dreptul de a fi informat corect și complet despre produsele pe care le cumperi, astfel încât să iei decizii în cunoștință de cauză, care să corespundă nevoilor tale. De pildă, la produsele alimentare trebuie să existe etichete care să afișeze conținutul, listând ingredientele toxice cu denumirea completă și nu doar cu numere de tip E-000.


În cazul cumpărăturilor online, ai dreptul de a fi informat, printre altele, despre caracteristicile produselor sau serviciilor, prețuri și garanții. În plus, piețele online trebuie să indice dacă un vânzător este comerciant (societate înregistrată sau PFA) sau persoană fizică. Este esențial să cunoști statutul vânzătorului deoarece legislația UE privind protecția consumatorilor se aplică doar atunci când cumperi de la un comerciant.


La nivelul Uniunii Europene există reglementări care îți dau dreptul de a te răzgândi și a te retrage din orice contract de achiziții online sau încheiat în afara spațiilor comerciale în termen de 14 zile. În plus, sunt interzise suprataxele pentru utilizarea liniilor de asistență telefonică, dar și opțiunile predefinite de pe site-uri pentru taxare suplimentară, cum ar fi la cumpărarea online a biletelor de avion.


Dacă ai probleme cu un produs cumpărat dintr-o altă țară UE, poți solicita înlocuirea sau repararea acestuia în România doar în condițiile în care în certificatul de garanție este menționat că beneficiază de o garanție europeană. În caz contrar, te poți folosi de garanția respectivă doar în țara de unde ai cumpărat acel produs.


Consumatorii au dreptul să se organizeze în asociații ale consumatorilor pentru a-și apăra interesele. Aceste asociații informează, educă și consiliază consumatorii în legătură cu drepturile acestora. În România, cel mai cunoscut ONG care protejează și promovează conștientizarea drepturilor consumatorilor este InfoCons.


În situația în care ți se încalcă drepturile de consumator, poți sesiza Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), instituția de specialitate din subordinea Guvernului care poate derula acțiuni de control și de supraveghere a pieței pentru asigurarea respectării drepturilor consumatorilor.

Consumatorii care își cunosc drepturile pot determina producătorii și vânzătorii să ofere pe piață bunuri și servicii corespunzătoare, conform legislației în vigoare. Așadar, informează-te!


Bibliografie40 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page