top of page
  • Iordan Ariana Ioana

Dependența de Fast Fashion

Updated: Jun 8


Te-ai gândit vreodată cât de dependent ești, de fapt, de fast fashion?


Fast fashion-ul s-a strecurat în viața noastra înca de mici copii, iar acum pare imposibil sa trăim sustenabil. Este modelul de business care face posibilă producția constantă a hainelor trendy, dar ieftine. Însă precum mulți știm, în spatele companiilor mari se ascund practici imorale și nesustenabile. Spre exemplu, 93% din brand-urile analizate de Fashion Checker nu își plătesc angajații îndeajuns pentru un trai decent sau exploatează lucrători din țări subdezvoltate pe salarii minime pe economie, deși au sedii în țări foarte dezvoltate. Internetul, de asemenea, la doar un click distanță, este plin de statistici și povești de-a dreptul îngrijorătoare despre condiții mizere de muncă și zone întregi poluate și distruse. Totuși, fiind conștienți că fast fashion-ul exploatează oameni și grăbește încălzirea globală, nu ne putem abține din a cumpăra în continuare. Vina nu este complet a noastră, deoarece produsele alternativele sunt limitate, iar piața este plină de tehnici de manipulare a consumatorilor. Mai jos găsiți câteva alternative la fast fashion-ul online (ex: Shein) sau din clasicele magazine comerciale. 


Thrifting


La bază reprezintă cumpărarea hainelor deja folosite la prețuri mai mici. Deși este o opțiune foarte sustenabila si accesibilă, ea funcționează la scară mică și nu ar putea înlocui fast fashion-ul cu totul. Totodată gama limitată de produse nu este mereu pe gustul tuturor, iar la momentul actual trebuie sa petreci foarte mult timp în magazine pentru a găsi produse pe mărimea ta, în stare bună.


Business-uri sustenabile și etice


Acestea sunt business-uri ce aleg practici mai scumpe sau pur și simplu small business-uri. De data aceasta varietatea hainelor nu mai este o problema, ci prețul acestora. Chiar dacă hainele nu au prețuri complet inaccesibile, majoritatea persoanelor, mai ales din estul Europei, nu ar putea să își cumpere nici măcar un sfert din ce și-ar cumpăra din fast fashion.

Așadar, consumerismul joacă un rol important în dependența noastră de fast fashion. Competiția și nevoia constantă de a fi la modă, promovate intens de social media, ne fac să cumpărăm și mai mult, iar prețurile ieftine sunt prea atrăgătoare pentru a mai gândi rațional înainte de a da click pe încă o comandă. Faptul ca nu putem vedea direct consecințele fast fashion-ului ne face ca pe moment să profităm de reducerile senzaționale și de prețurile extrem de mici. 


Cine ar mai fi cumparat dacă ar fi văzut în magazine imagini cu condițiile de lucru precare din fabrici sau cu efectele poluării? Cu siguranță ne-am gândi de două ori înainte de a umple coșul de cumpărături. 

20 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page