top of page
  • Andrei Trifan

Cererea indusă

Updated: Jun 7

Cum a ajuns autostrada Katy din Texas să aibă 26 de benzi și totuși să fie aglomerată? Răspunsul este unul de care planificatorii urbani se ascund de aproape un secol: cererea indusă.


Cererea indusă se referă la fenomenul prin care o creştere în ofertă duce la o scădere a prețurilor, cauzând o creştere în consum. Acest concept este în concordanță cu modelul teoretic clasic al cererii şi ofertei însă este adesea ignorat în domeniile unde are aplicații, precum în planificare urbană, unde nu este luat în considerare din cauza lobbying-ului făcut de producătorii de automobile.


Întorcându-ne în Statele Unite, Katy Freeway a fost construită în anii ‘50 ca o autostradă cu patru benzi, dar a fost lărgită din ce în ce mai mult, ajungând ca unele porțiuni să aibă și 26 de benzi deși aceasta deservește populația de doar 7,5 milioane a zonei metropolitane Houston. Se observă cum odată cu mărirea capacității autostrăzii, timpul petrecut traversând-o scade,  motivând șoferii care o evitau până în acel moment să o folosească, ducând deci la mai multe mașini ce cresc din nou timpul petrecut în trafic. Rezultatul este că avem același nivel de aglomerație în ciuda numărului crescut de benzi.


Traficul acesta în plus vine din două surse: oamenii care își schimbă drumul pe care îl făceau deja pentru a ajunge mai rapid la destinație și oamenii care nu ar fi făcut acel drum deloc până să fie crescută capacitatea drumului. Sursa cea din urmă este unul din motivele principale ale creșterii fenomenului de expansiune urbană (eng. urban sprawl) care face aproape imposibilă dezvoltarea rețelelor de transport în comun din cauza densității scăzute a populației.


Unii critici spun că extinderea șoselelor este doar un rezultat al creșterii populației, pe când alții recunosc fenomenul de cerere indusă, dar consideră că este un semn al creșterii calității vieții,  deoarece oamenii pot să aleagă între destinații mai îndepărtate sau să meargă la o oră mai convenabilă. Fenomenul invers, cererea redusă, poate fi observat când capacitatea drumurilor este redusă. Oamenii vor fi motivați să grupeze mai multe drumuri într-unul, să folosească magazine online sau să iasă din casă la ore mai puțin aglomerate. În plus, aceștia pot opta pentru mijloace de transport mai puțin afectate de așa numita “dietă a drumurilor” (eng. road diet), precum bicicletele, autobuzele, tramvaiele sau metroul.


Este greu să tragem o concluzie sigură, însă este clar că înțelegerea cererii induse, mai ales în domeniul planificării urbane, e un pas important în construirea unor orașe mai libere ce pun omul, nu mașina, pe primul loc.


Bibliografie:


12 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page