top of page
  • Șuță Andrei Ionuț

Ce este oligopolul și care sunt efectele lui?

Updated: May 16


Te-ai întrebat vreodată de ce becurile se ard foarte repede și ești nevoit să le cumperi mai des? Explicația pornește de la oligopolul din industria de iluminat.

În timpul anilor 30, cei mai mari producători globali de becuri, precum General Electric, Osram si Philips, formau un oligopol. Dorind să-și maximizeze profiturile, au format un acord comun ce are efecte până în prezent, cu scopul de a crește vânzarea de becuri prin reducerea intenționată a calității lor. Astfel, au scăzut intenționat durata de viață la 1000 de ore, obligând consumatorii să cumpere becuri mai des.


Oligopolul este o structură a pieței economice în care un număr mic de producători domină un sector. În oligopoluri companiile au puterea să influențeze prețurile, liniile de producție, dinamicile pieței și chiar și calitatea produselor. Totuși, spre deosebire de monopoluri, unde piața este dominată de o singură companie, oligopolurile sunt formate din trei companii sau mai multe, în funcție de industrie.


În prezent, oligopolurile au un impact enorm asupra economiei globale. Printre situațiile bine cunoscute se numără: giganții tehnologici care concurează pentru supremație în domeniul digital, companiile din industria alimentară care se luptă pentru cota de piață și producătorii de automobile care modelează viitorul transporturilor. În aceste sectoare, un grup de corporații poate dicta tendințele, alegerile consumatorilor și chiar deciziile politice. Așa că în acest context complex, este importantă supravegherea atentă a oligopolurilor pentru a ne asigura că puterea concentrată în câteva mâini nu dăunează intereselor publice. Deoarece tendința naturală a acestor structuri de piață este de a maximiza profiturile, este esențială existența mecanismelor de reglementare și aplicare a legilor care previn practicile anticoncurențiale și abuzurile din poziții dominante.Oligopolurile pot avea atât efecte pozitive, cât și negative asupra economiei. Ele pot duce la progrese tehnologice, creșteri ale eficienței și competiției, dar în același timp rezultatul este de multe ori chiar opusul, împiedicând inovarea, competiția și chiar crescând prețul produselor.Un aspect mai puțin cunoscut al oligopolului este conceptul de “coluziune tacită". În unele cazuri, mai degrabă decât să se înțeleagă în mod deschis, companiile rivale dintr-un oligopol își pot alinia subtil strategiile pentru a-și maximiza profiturile în mod colectiv. Această coordonare secretă poate fi dificil de detectat și de dovedit, dar efectele sale pot fi semnificative, conducând la rezultate similare coluziunii explicite, fără riscul de repercusiuni juridice.


Deși este posibil să nu observi în mod direct influența oligopolului în viața de zi cu zi, impactul său este foarte mare. De la tehnologia pe care o utilizezi, până la alimentele pe care le consumi, oligopolurile modelează produsele și serviciile disponibile pentru consumatori. Oligopolul este o forță omniprezentă care dictează peisajul economic modern și o structură de piață complexă cu implicații atât pentru consumatori, cât și pentru industriile complementare. Eu consider ca odată ce efectele oligopolurilor pot fi atât benefice, cât și dăunătoare, este avantajoasă prezența lor, dar doar cu intervenție guvernamentală parțială asupra industriilor în care este pusă în pericol inovația, competitivitatea și calitatea produselor.Bibliografie13 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page