top of page
  • Alexandru Nistor

Capitalismul - ideal sau idealizat?

Updated: May 16

Știați că în societatea noastră capitalismul a apărut încă din secolul al XVI-lea?


Atunci de ce întâlnim abia în ani recenți discuții și analize despre cum acesta ne poate afecta societatea în mod negativ?


Hendrith Smith defineste capitalismul ca fiind ”unicul sistem economic în cadrul căruia singurul mod prin care vei putea să ai grijă de tine este prin a avea grijă de ceilalți mai întâi.”


Astfel de definiții și contexte abstracte în care termenul este plasat, face capitalismul să fie de multe ori văzut ca un concept dificil de înțeles, distant de viața de zi cu zi a unui om. Totuși, la o a doua privire, acesta poate fi pus în termeni mult mai simpli și în perspectiva vieții pe care o duc oamenii de rând. Astfel, putem descoperi un nou înțeles al capitalismului și rolul major pe care îl joacă în societatea noastră. În linii mari, capitalismul este unul dintre cele mai des întâlnite sisteme economice din lumea zilelor noastre, în special când vine vorba de puterile economice din vest. Chiar numele acestui termen ajută la înțelegerea sa, întrucât capitalismul se bazează pe conceptul economic de capital care este suma de bunuri sau bani care ulterior vor fi investite în scopul obținerii unui profit mai mare.


Spre exemplu, un capital poate fi suma de bani pe care un nepot o primește de la bunicii săi, dacă acesta o investește într-o bicicletă care îi va permite să livreze ziare și să câștige un profit mai mare decât suma inițială investită.


Putem observa că acest sistem economic este puternic influențat de dorința de a face profit, și are la bază proprietatea privată din cadrul pieței libere și principiul concurenței.


Un alt exemplu simplu poate fi următorul: un copil folosește lămâile din curtea bunicilor săi pentru a face limonadă pe care o vinde și folosește profitul pentru a cumpăra mai mulți lămâi pentru a obține mai multe fructe. În acest caz este evidentă dorința de profit, care stă la baza procesul și capitalul investit, adică bani primiți în urma vanzarii limonadei.


De la astfel de exemple simple, se poate ajunge la analiza capitalismului și în contexte mai complexe, cum sunt cele ale companiilor. Pentru funcționarea lor și generarea unui profit cât mai mare, vor intra în joc și alți factori pe lângă capitalul, cum ar fi angajații, sau puterea de muncă. Exemplele capitalismului în cadrul companiilor sunt pretutindeni, iar în acest caz este vorba tot despre o investiție a capitalului, atât în resurse financiare cât și în resurse umane ce vor presta servicii importante în generarea profitului companiei.


Astfel, se poate observa cu ușurință că puține dintre activitățile noastre nu sunt influențate într-un mod sau altul de către acest proeminent sistem economic. Pentru că a devenit principalul sistem economic datorită căruia funcționează zeci de țări, el este analizat din ce în mai des și din ce în ce mai îndeaproape. Pe de-o parte, unele dintre cauzele pentru care mulți oameni au devenit sceptici în legătură cu influența capitalismului asupra societății noastre, este că sistemul economic nu lasă loc de egalitatea dintre oameni, ba chiar se bazează pe diferențele din statutul lor iar. De asemenea, întrucât capitalismul pune mult mai multă valoare pe generarea de profit decât pe etică, este adesea văzut ca lipsit cu totul de aceasta. Pe de altă parte, un număr la fel de mare de oameni este convins de eficacitatea sa în lumea noastră, deoarece, în primul rând aduc argumentul că nu există un alt sistem economic mai bun, alternativ acestuia, iar în al doilea rând, acesta dă până și omului de rând o mare libertate economic când vine vorba de alegerile sale economice.

În opinia mea, nu ar trebui să analizăm dacă, sau nu un sistem economic este ideal. Mai degrabă, important este realizăm dacă este eficient și adaptat nevoilor noastre moderne. Poate că acest sistem nu este ideal, ceea ce este mai mult ca probabil, dar atâta timp cât el încă ne permite dezvoltare și un viitor sigur, cel puțin pe moment, consider că nu ar trebui să schimbăm ceva ce încă merge bine.


26 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page