top of page
  • Crăciun Daria Elena

Bursa de valori


În acest articol vom vedea câteva caracteristici ale bursei și unele dintre cele mai mari burse de valori din lume. 

Prima bursă de valori modernă a fost creată în Amsterdam în anii 1600, când compania East India voia să câștige capital pentru a-și continua operațiunile, devenind prima companie publică, cotată la bursă. În acest context, în anul 1611 a fost creată Bursa de Valori Amsterdam. De atunci, conceptul a fost introdus în mai multe orașe ale lumii, precum în Londra sau New York. 

 

Înainte de toate, ce sunt acțiunile?  Acțiunile, sau în engleză “stocks”/ “shares” etc., sunt un instrument financiar care reprezintă o fracțiune dintr-o companie, fiind emise de compania respectivă și deținute de investitorii care au cumpărat acele acțiuni. Ce înseamnă, mai exact, acest lucru? Ei bine, atunci când deții un anumit număr de acțiuni, deții, totodată, o “parte” din compania respectivă. 

 

 Bursa, sau în engleză “the stock market”, se referă la marketurile publice care există pentru a vinde, cumpăra, sau lista acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare. La un nivel mai mic, aceste acțiuni sunt tranzacționate la bursele de valori din marile orașe, precum Londra sau New York. Acest lucru înseamnă că  “întreaga” bursă cuprinde toate bursele de valori din marile orașe. 

 

De asemenea, nu toate afacerile/companiile pot lista acțiuni. Ele trebuie să fie cotate la bursă, trecând printr-un proces pentru a avea acest statut. De exemplu, în Statele Unite,

dacă o companie dorește să listeze acțiuni și să fie cotată la bursă, trebuie sa treacă printr-un proces numit Oferta Publică Inițială, în engleză “Initial Public Offering” (IPO), ajutate de băncile de investiții, pentru a oferi acțiuni. Companiile cotate la bursă urmează reglementări stricte de raportare, ceea ce le face mult mai transparente și mai responsabile. Aceste burse de valori sunt regulate și supervizate diferit în fiecare țară, însă scopul este asemanator: protejarea investitorilor, menținerea piețelor corecte, eficiente și protejarea piețelor împotriva insider trading-ul sau a altor forme de fraudă.

 

Există legi promulgate pentru a reglementa bursa în fiecare țară de pe glob. De pildă, în România legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare și bursele de valori. În plus, bursele de valori au propriile cerințe, cum ar fi depunerea de actualizări în timp util ale rapoartelor financiare ale companiei, pentru a se asigura că toți cei care doresc să tranzacționeze au aceleași informații și a menține transparența.  

 

Unul dintre cele mai importante scopuri este că oferă capital companiilor, fiind un loc în care companiile strâng bani prin vânzarea de acțiuni sau a altor instrumente către investitori. Capitalul strâns este folosit pentru a finanta sau a extinde compania respectivă.

 

Iată urmatorul exemplu: dacă o companie emite un milion de acțiuni care se vând inițial cu 10 dolari pe acțiune, atunci aceasta îi oferă companiei un capital de 10 milioane de dolari pe care îl poate folosi pentru a-și dezvolta afacerea. Astfel, se oferă acțiuni în loc de a împrumuta capitalul necesar extinderii, compania evită să rămână cu datorii și să plătească dobânzi.

 

Un alt scop al bursei este acela că oferă investitorilor oportunitatea de a câștiga din veniturile companiilor. Investitorii pot beneficia prin dividendele pe care le oferă unele asociații sau prin cumpararea acțiunilor la un preț mic și vinderea lor atunci când prețul sporește. Dacă un investitor cumpară o acțiune cu 10 dolari, iar prețul acțiunii societății crește la 15 dolari, atunci investitorul a făcut un profit de 50% prin vinderea acțiunii.  

 

Totodată, este important faptul că performanța pieței de valori este, adesea, considerată un indicator al stării de sănătate a unei economii. Creșterea prețurilor acțiunilor este asociată cu profitabilitatea corporativă și cu creșterea economică, în timp ce prețurile în scădere semnalează problemele viitoare. 

 

Cât despre prețul acțiunilor, acesta fluctuează pe baza principiul cererii și ofertei, performanței companiei, circumstanțele economice, analizele statistice, dar și alți factori iraționali, precum “sentimentul” investitorului sau intuiția sa. 

 

Conform unei statistici din decembrie 2023, cea mai mare bursă de valori din lume este New York Stock Exchange (NYSE), localizată pe Wall Street. Pe locul doi se află NASDAQ Stock Exchange, localizată în New York - Times Square, iar pe locul trei Euronext Stock Exchange. Acestea sunt urmate de Shanghai Stock Exchange, Japan Exchange Group, National Stock Exchange of India, Shenzhen Stock Exchange (China), Hong Kong Exchanges, LSE Group (Anglia, Londra) și TMX Group (Canada). 

  

  

   

 

  

  

   

   

 

  

 

6 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page