top of page
  • Neacșu Miruna Alexia

Alimentele bio - un trend în continuă creștere - merită sau nu?


Sunt convinsă că tu, cel sau cea care citești acest articol chiar acum, pe lângă restul celor de vârsta ta și nu numai, ai auzit de noțiunea de “alimente bio”, fie de la cei din jurul tău care sunt pasionați de această industrie continuu crescândă, fie fiind bombardat/ă de informații întâlnite online care mai de care mai persuasive. Sau poate chiar tu, persoana care dorește să aducă propriului stil de viață o schimbare, te întrebi dacă într-adevăr merită să investești într-un asemenea tip de alimentație. Dacă te numeri printre cei care nu sunt familiarizați atât de bine cu acest subiect sau care doar vor sa știe mai multe, sunt sigură că acest articol te va ajuta să-ți creezi o viziune mai clară asupra acestui subiect.


Așadar, ce sunt, propriu-zis, alimentele ecologice și cu ce le face mai sănătoase sau mai diferite față de cele pe care le-am achiziționa în mod normal, din orice supermarket, de la raion? Alimentele ecologice sunt cultivate fără utilizarea de substanțe chimice sintetice, cum ar fi pesticidele și îngrășămintele produse de om și nu conțin organisme modificate genetic (OMG).


Dar hai să privim și în trecut! Știai că alimentele bio nu sunt doar un trend contemporan, ci au și o istorie interesantă în spate? Agricultura ecologică a fost introdusă chiar la începutul secolului XX. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, lipsa sau penuria de alimente a accelerat progresele agricole prin îmbunătățirea mecanizării, fertilizării și a pesticidelor. Termenul „organic” a fost inventat ulterior, în 1940, de Lord Northbourne în cartea sa „Look to the Land”, unde a vorbit despre adoptarea unei abordări naturale și ecologice a agriculturii. Abia în anii 1970, preocupările legate de mediu au crescut, iar consumatorii au început să ceară produse mai durabile. Astfel putem observa cum dintotdeauna, oamenii au fost interesați de modul în care se hrănesc, dorind să facă alegeri cât mai inteligente în această privință.Revenind în prezent, cu toții putem afirma că în ultimul deceniu cumpărătorii au devenit din ce în ce mai atenți la sănătatea lor, fapt accelerat chiar de pandemia de Covid-19. Potrivit unui sondaj din 2020, 54% dintre toți consumatori s-au preocupat mai mult de alegerile alimentare față de anul 2010. Unii consumatori atenți la sănătate gravitează către produsele ecologice în detrimentul produselor convenționale, dorind să evite alimentele foarte procesate, ingredientele artificiale și efectele pesticidelor, hormonilor și antibioticelor. De exemplu, este cunoscut faptul că la adulți, expunerea la pesticide poate duce la dezvoltarea bolii Parkinson, probleme de fertilitate și declin cognitiv. S-a menționat, de asemenea, că substanțele utilizate în industrie sunt un factor cheie al rezistenței la antibiotice în societate.


Cu toate acestea, există ceva care să ne demonstreze că alimentele bio sunt cu totul și cu totul lipsite de pesticide? Cercetările efectuate în 2005 la Universitatea din California sugerează că percepția negativă a pesticidelor este exagerată și că reziduurile de pesticide existente atât în culturile organice, cât și în cele convenționale sunt prea scăzute pentru a avea efecte adverse asupra sănătății. De altfel, pentru ca un produs sa obțină eticheta BIO, plantele nu pot fi modificate genetic și trebuie cultivate fără ajutorul îngrășămintelor sau pesticidelor neautorizate. Dar cine se asigură că aceste reguli nu sunt încălcate? Inspectori efectuează anual teste care includ interogarea, revizuirea documentelor, dar rareori aceste teste includ și testarea efectivă a solului sau a produselor. Totodată, din punct de vedere nutrițional, nu există diferențe semnificative între hrana organică sau convențională.


O altă problemă care sunt sigură ca te pune pe gânduri înainte să cumperi un aliment bio este: ”Merită oare prețul?”. Este evident că în această afacere, costurile necesare pentru a satisface toate “calitățile” unui produs BIO menționate anterior sunt mari. Documentându-te puțin, chiar vei observa că în această industrie pot apărea des fraude. Spre exemplu, aproximativ 36 de milioane de kilograme de boabe de soia convenționale importate din Ucraina și Turcia cu prețul inițial al unui aliment “obișnuit”, ajunse în California, au fost etichetate ca organice, crescându-și astfel valoarea cu 4 milioane de dolari.


Acestea fiind spuse, tu ce alegi să faci în continuare? Eu îți prezint și concluzia experților, cu care sunt întru totul de acord. Ei susțin faptul că n-ar trebui să ne concentrăm pe etichetele BIO, ci mai degrabă pe produsele de la fermieri locali (sau chiar din propria curte, dacă este posibil). Astfel, poți sprijini afacerile mici, locale, bucurându-te în același timp de produsele lor și asigurându-te că ai o alimentație mult mai sănătoasă.


20 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page