top of page
  • Rădulescu Irina-Elena

Alegerea grupului țintă. Există cu adevărat clienți potriviți?

Updated: May 16


Pentru ca afacerea, a cărui fundament îl creezi, să aibă succes trebuie să îți cunoști clienții. Cumpărătorii, piața în cadrul căreia activezi, reprezintă un element cheie pentru ca un business să își mențină o continuitate anume când vine vorba de vânzări. Astfel, alegerea grupului țintă este unul dintre cele mai importante etape în înființarea unei întreprinderi.


Grupul țintă sau clienții reprezintă acea subdiviziune a pieței căreia îi vinzi serviciile afacerii tale. Pe scurt, grupul țintă este, după cum îi spune și numele, grupul care este cel mai probabil să fie interesat de serviciile furnizate de businessul în discuție.


 În articolul „Marketing: Promovare sau eșec?” am vorbit despre strategii de marketing și cum pot fi acestea aplicate, iar în acest articol prezint practic după ce să clasifici grupul țintă al propriului business. Observând anumite aspecte definitorii ale clienților, poți fragmenta piața pentru a te asigura că mesajul produselor tale ajunge la persoanele potrivite.


Grupul țintă poate fi ales după multiple criterii. 

  • vârstă 

Vârsta este un aspect important de care trebuie să ții cont când vine vorba de vânzarea unor produse / servicii. Nu ai putea să vinzi unor copii de doar 3 ani un telefon ultraperformant, așa este? Mai potrivit ar fi să promovezi păpuși, plușuri, puzzle-uri și alte jucării care sunt potrivite primilor ani de viață. (exemplu bun și viceversa)

  • nevoi

Cu toții avem nevoi diverse de care ne lovim zilnic. Cred că un exemplu evident ar fi promovarea căștilor audio unor persoane cu deficiențe de auz. Acestea nu au nevoie de căști, ci dimpotrivă, au nevoie de ceva mai mult, cum ar fi aparate auditive care să le faciliteze auzul nu doar în cazul în care vor să asculte noua melodie a artistului lor preferat. 

  • pasiuni

Pentru a putea avea vânzări, grupul țintă căruia te adresezi trebuie să fie pasionat sau măcar interesat de ceea ce promovezi. Astfel că doar un adept al desenului mai spontan ar putea fi interesat de achiziționarea unui motor auto 1.8 Hybrid. În orice alt caz, artistul nu ar avea deloc interes pentru altceva în afară strict ceea ce îi este necesar pentru a-și etala talentele la desen. 

  • venituri

Prin intermediul acestor particularități, întreprinzătorii își pot promova produsele acelei grupări de clienți despre care știe, nu sigur totuși, că ar fi interesați. 


Orice afacere, oricât de mare ar fi, utilizează aceste criterii pentru a selecta grupul țintă. Așadar, consider că este super important să cunoști aceste particularități pentru a-ți crea un „public” larg care susține toate mișcările adoptate în decursul activității economice. 


Cu toate că nu este garantat ca grupul țintă să fie în totalitate interesat de produsele promovate de tine, descoperirea acestuia și-a adus aportul în dezvoltarea tuturor afacerilor din întreaga lume. Știindu-ți clienții este mult mai ușor să decizi strategiile de marketing pe care să le aplici, alături de chiar produsele / serviciile pe care tu le prezinți, iar astfel îți poți asigura aproape profitul maxim din afacere. 


Creând o astfel de departajare, este imposibil ca afacerea să nu aibă măcar un pic de succes.  Un grup țintă ales potrivit va fi întotdeauna o sursă de venit pentru afacerea ta. În urma fragmentării pieței și descoperirea unui segment potrivit businessului vei găsi potențiali clienți interesați de serviciile pe care le pui la vânzare. 


Bibliografie19 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page